شرکت بزرگ و قدرتمند NVIDIA (انویدیا) تولید کننده کارت های گرافیکی در دنیا، جهت تقویت هوش مصنوعی و سایر کارهای محاسباتی با کارایی بالا تراشه جدیدی با نام Grace را در دست کار دارد که قرار است در سال 2023 در ابررایانه های mammoth مورد استفاده قرار گیرد. این طراحی به جای شتاب بخشیدن به سرورهای معمولی مجهز به پردازنده های Intel ، خود شامل پردازنده های سری ARM داخلی خواهند بود.
هوشمند ترین تراشه فعلی انویدیا سری A100 است که معمولا به پردازنده های Intel Xeon وصل میشود. به این صورت که تراشه های Nvidia محاسبات سخت را انجام میدهند و تراشه های Intel بر آنها نظارت میکنند.
آقای Paresh Kharya، مدیر ارشد انویدیا عنوان کرد: این شرکت تصمیم گرفته است چندین هسته سری پردازنده Arm Neoverse را برای سرعت بخشیدن به پردازش، درون تراشه Grace که از نام برنامه نویس پیشگام Grace Hopper گرفته شده است، تعبیه کند.
آقای Karl Freund، تحلیلگر تحقیقات هوش مصنوعی کامبرین در یک پست وبلاگ گفت: تراشه جدید باید به مشتریان هوش مصنوعی اجازه دهد کارهای محاسباتی بسیار پیچیده تری از آنچه در طراحی تراشه های امروزی امکان پذیر است را انجام دهند، گامی به سمت هوش مصنوعی عمومی که این هدف نهایی مقدس تحقیقات یادگیری ماشین امروز است.
این طرح، صعود چشمگیر شرکت NVIDIA و مبارزه با کمپانی قدرتمند Intel را نشان میدهد. هنگامی که قوانین محاسبات به طور مداوم بازنویسی میشوند، حتی چندین دهه تسلط بر فناوری هم نمیتواند تضمین کننده موفقیت باشد! لپ تاپ شما به احتمال زیاد از پردازنده Intel بهره میبرد، اما این تراشه NVIDIA است که بیشتر مسئول کارهای مهم هوش مصنوعی مانند فیلتر کردن هرزنامه ها، بهبود کیفیت تصویر یا تشخیص صدای شما هنگام تماس با بانک است.
تا چند سال پیش، NVIDIA تنها یک تامین کننده و طراح تراشه های گرافیک (GPU) برای افزایش عملکرد قطعات کامپیوتر بوده و بیشتر کارهای محاسباتی بر عهده خانواده پردازنده های Intel و یا تراشه های شرکت رقیب آن AMD بوده است.
در حال حاضر سرمایه بازار انویدیا بیش از اینتل بوده و به مبلغ 357 میلیارد دلار در مقایسه با سرمایه شرکت اینتل 278 میلیارد دلار رسیده است. بیشتر این رشد نشان دهنده این واقعیت است که GPU ها نیز در زمینه هوش مصنوعی بسیار خوب عمل کرده اند و نقش مهمی را بر عهده دارند، به ویژه روند آموزش محاسباتی که مدل هایی را ایجاد می کند که بعدا در مراکز داده، رایانه های شخصی و انواع گجت ها و تلفن های هوشمند نیز قابل استفاده خواهد بود.
کمپانی انویدیا برای تحقق اهداف خود و پیشرفت هر چه سریعتر در زمینه تولید تراشه های جدید به دنبال خرید کمپانی Arm با پیشنهاد 40 میلیارد دلار است، حرکتی که برخی رقبا مانند Qualcomm به آن اعتراض کرده اند. این شرکت گفته است، استفاده از پردازنده یکپارچه Arm در تراشه Grace به انویدیا اجازه میدهد تا داده ها را از حافظه، چندین برابر سریعتر از طراحی های فعلی بخواند.
قابل اشاره است ابررایانه شرکت انویدیا با نام Selene، در حال حاضر پنجمین ابر رایانه سریع جهان است که از تراشه های A100 و ادغام آنها با پردازنده های AMD Epyc بهره می برد.
آقای Kharya گفت: در سال 2023 ابررایانه مبتنی بر Grace به نام Alps در مرکز ملی ابررایانه سوئیس هفت برابر سریعتر از دیگر ماشین ها خواهد بود.
همچنین آزمایشگاه ملی Los Alamos در ایالات متحده نیز یک ابر رایانه مجهز به Grace را خریداری خواهد کرد.
این روزها شرکت اینتل نیز توانایی های هوش مصنوعی را در پردازنده های اصلی خود جای داده است. این شرکت کار بر روی تراشه های Nervana خود را متوقف کرد اما پردازنده های شتاب دهنده هوش مصنوعی Habana را هنوز در دست توسعه دارد.